Cat costa o competitie de barista

RBC-Infographic-705x1024 Ca sa mai linisteasca “apele” in comunitatea de barista din Statele Unite, SCAA a emis un infografic cu privire la cheltuielile necesare pentru 1 barista competitor (cheltuielile totale fiind de 231.210 dolari pentru 216 competitori).
Este salutara aceasta initiativa, o asemenea deschidere catre informatii ce de obicei sunt considerate private, se regaseste foarte rar in entitati de aceasta magnitudine.

Ca buni teoreticieni ce suntem, le luam pe rand: VREAU SA RETINETI CA ACEATE COSTURI SUNT PENTRU 1 BARISTA / 1 REGIONALA.

Staff & support = 495$:  nu stiu exact cati bani castiga un agent de paza sau o femeie de serviciu, insa sigur cifrele astea sunt prea mari. Ei pana acum nu si-au dat seama ca 50% din cost il au cu ei insisi, sau nu a contat ca aveau bani si totul mergea bine? Mai ales ca …

Travel = 76$: la o cautare scurta pe google, pretul pt o calatorie transcontinentala cu avionul este 900$. Cu trenul este 400$. Da, faci 3 zile pe drum, dar cine va pune sa calatoriti de la un capat la celalalt al tarii? Nu cumva se pot ocupa board-urile regionale de competitii?

Milk, ice and judges lunches = 46$: aceste costuri sunt raportate doar la World Barista Championship si World Brewers Cup. Lapte nu se foloseste la brewers cum nici tone de gheata pentru barista. De unde trag concluzia ca, mesele pentru jurati au cea mai mare pondere. Inteleg ca si oamenii aia trebuie sa manance insa de mii de dolari in 3 zile?

Av/Electricity = 173$: regionalele astea, chiar daca sunt mari ca desfasurare, nu se compara cu finala nationala. Probabil ca sunt 10 espressoare in priza dar nu consuma in sarcina maxima timp de 14 ore. Iar la banii pe care ii cheltuie pentru fiecare competitor, isi cumparau propriile echipamente audio/video.

Venue = 200$: va dati seama ca astia cheltuie 43.000 de dolari pentru maxim 5 zile de inchiriere a unor locatii? 

Promotion = 79$: no shit! Intr-o comunitate atat de mare cum este cea din America, sa spui ca dai bani pentru promovare, este inacceptabil. Iar un roll-up in Romania costa 25$. Voi le suflati cu aur acolo?

Nu neg ca pentru a organiza aceste competitii iti trebuie un anumit numar de persoane implicate dar totul, TOTUL, pare supradimensionat si supraplatit. Mi-ar placea un asemenea infografic sa fie facut si din perspectiva unui barista, cu timpul de pregatire, pretul cafelelor consumate, echipamentele cumparate, transportul si cazarea plus masa, etc. pentru a avea o imagine completa a ce inseamna din ambele tabere participarea unui barista la un concurs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *