In acest artiol gasiti programul de desfasurare al Campionatului national de barista 2018, punctajele participantilor si rezultatele finale.

UPDATE:
Program Campionatul National de barista 2018 – World Barista Championship:
Ziua 1 (12.05.2018) | Preliminarii, start ora 12’00
Ziua 2 (13.05.2018) | Finala, start ora 10’00

Program Campionatul National de barista 2018 – Brewers Cup:
Ziua 1 (10.05.2018) | Compulsory Service, start ora 11’00
Ziua 2 (11.05.2018) | Open Service, start ora 11’00
Ziua 3 (13.05.2018) | Finala, start ora 10’30

Program Campionatul National de barista 2018 – Cup Tasting Championship:
Ziua 1 (10.05.2018) | Round One, start ora 11’00
Ziua 1 (10.05.2018) | Finala, start ora 16’00

Program Campionatul National de barista 2018 – Roasting Championship:
Ziua 1 (10.05.2018) | Green grading + Sample roasting, start ora 9’00
Ziua 2 (11.05.2018) | Production roasting, start ora 11’00
Ziua 3 (12.05.2018) | Cupping Evaluation, start ora 11’00

Din pacate textul de mai sus este doar click-bait. Pentru ca altfel nu mai intrati aici sa vedeti detaliile celor mai importante concursuri de barista din Romania. Anul trecut, cu 8 saptamani inainte de inceperea concursurilor, nu se stia nimic. Anul acesta, cu o saptamana pana la concursurile ce vor desemna castigatorii pentru World Barista Championship, World Brewers Cup, World Coffee Roasting si World Cup Tasters nu se stie decat data unui eveniment conex: Bucharest Coffee Festival (10-13 mai, hanul Gabroveni).

Atat. Nu se stiu cand sunt perioadele de antrenament, nu se stiu ce competitii se desfasoara in fiecare zi, nu se stiu echipamentele oficiale de concurs! Poate pentru cei din Bucuresti, primele doua informatii nu sunt vitale insa pentru cei ce vor veni (sper) din restul tarii, in ce zi este concursul unde vrei sa participi este o chestie vitala in a alege modalitatea de transport si cazarea. Totusi, sunt 4 zile teoretice de concurs, nu poti banui, ghici sau decide chiar asa de “in orb”. Dar ma rog, se pare ca altii sunt de parere ca “merge si asa”.
Partea cu echipamentele ii afecteaza insa pe toti. Cafelele (mai ales cele din competitii) sunt destul de ‘sensibile’. Orice variatie a tehnologiei de extractie, a temperaturii de extractie, a diametrului filtrului, a formei filtrului sau a capacitatii acestuia, schimba substantial rezultatul din ceasca. Si degeaba te antrenezi ‘acasa’ pe o masina cu niste setari, daca in concurs esti obligat sa lucrezi pe altceva. Si nu e doar asta. Ergonomia aparatelor difera substantial. Pozitionarea butoanelor, latimea tavitei de scurgere, inaltimea picioarelor, inaltimea totala a espressorului, toate aceste detalii sunt retinute aproape involuntar de creierul barista-ului (sau isi organizeaza prezentarea pe baza lor). Sa nu le stii, inseamna ca exista riscul ca o parte a prezentarii sa fie si ea afectata. Daca se adauga la problemele cu cafeaua, sansele sa iasa totul asa cum au repetat baristii sunt extrem de mici.
Si este pacat pentru timpul investit, pentru banii cheltuiti si pentru pasiunea ce se stinge o data cu toate ‘detaliile’ astea care nu sunt rezolvate din timp.
PS: pe masura ce informatii noi vor deveni disponibile, voi actualiza acest articol ce va ramane sticky pentru urmatoarele zile. Pentru ca site-ul a fost indisponibil cateva zile, acest articol nu a fost updatat asa cum as fi dorit. Pentru rezultatele concursurilor de barista si galerie foto de la campionatul national de barista 2018, accesati acest link.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *