Acest articol apartine categoriei: Competitii interne si a fost scris in 23 September 2019


Campionatul national de Aeropress a ajuns la a patra editie. Putin ar spune unii, de admirat ar concluziona altii. Pornit in perioada cand cafenelele incepeau sa apara in peisajul Bucurestean, cand oamenii erau parca mai receptivi la “cafeaua de specialitate” si aveau un interes sincer fata de industrie, competitia a adunat de-a lungul anilor peste o suta de competitori si zeci de expozanti in cadrul evenimentelor conexe. Dupa o incursiune la Nod Makerspace, competitia se reintoarce la Mezanin si promite sa fie cea mai interesanta de pana acum.

Ca si in anii precedenti, concurentii vor trebui sa prepare in maxim 8 minute, cu ajutorul unui aeropress original nemodificat, o extractie (dintr-o cafea oferita de Meron Roastery – El Salvador Los Cotuzos) demna de a fi prezentata celor trei jurati (Vlad Buda – Steam Coffee Shop, Ionut Bindila – Two Minutes si Yuko Inoue – The Barn) si care cu putin noroc va fi votata drept castigatoarea rundei. Apoi se avanseaza in urmatoarea etapa pana cand ramane un singur castigator. Iar acel castigator va pleca intr-o excursie pana in Londra unde va participa la campionatul mondial de aeropress. Tinand cont de toate astea, as fi spus ca locurile se vor ocupa imediat in primele ore ale deschiderii inscrierilor. Doar ca nu a fost chiar asa. Da, la finalul procesului de inscriere, totul a fost in regula insa am exemplele altor tari in care toate locurile, 48 la numar, au fost ocupate in decurs de cateva ore. Si nu, nici la ‘aia’ nu a fost gratis si probabil au aceleasi greutati cu banii si seviciul in general dar asta nu ii face sa nu doreasca sa participe la un eveniment ce se desfasoara o data pe an si care este, in niste limite, o petrecere. Asta e ‘problema’ mea. Ca desi sunt peste 50 de shop-uri in Bucuresti si minim inca pe atatea in tara, au trecut saptamani intregi pana ca toti participantii sa fie confirmati. Eu inteleg ca acest concurs se desfasoara sub umbrela Slow Coffee Festival insa nu cumva suntem prea pe slow? Prea delasatori? Prea inclestati in activitatile zilnice incat evenimentele care ar trebui sa ne scoata un pic din rutina trec pe langa noi fara sa le observam? Ma rog, cumva partea aceasta s-a incheiat cu bine, mai sunt 6 zile pana la Campionatul national de Aeropress 2019, il avem pe Liviu Fratila ca MC si un DJ superb la platane, EllieN si o prognoza meteo favorabila, practic toate elementele unei zile minunate in jurul cafelei de specialitate.

PS: World Aeropress Championship a devenit o ‘institutie’ imensa. Iti trebuie mult timp si fonduri serioase pentru a pune pe picioare o astfel de competitie. Si cu toate acestea, au facut o greseala imensa pe care nu stiu daca sunt in stare sa o repare intr-un timp foarte scurt si daca ceilalti organizatori locali vor fi de acord sa suporte costurile. Iar acea greseala se numeste BREXIT. Pe 31 octombrie este extrem de posibil ca legaturile dintre UK si UE sa se cam rupa, iar la cum merg lucrurile, sa se rupa fara un acord. In acel moment, intrarea cetatenilor europeni (si nu numai) in spatiul britanic va deveni problematica. Da, pana pe 24 Noiembrie cand se va desfasura finala Aeropress, se pot rezolva si formalitatile acestea. Dar daca nu? Daca granitele vor fi inchise pe perioada nedeterminata? Ce se va intampla cu biletele de avion cumparate deja de cei din tarile ce au deja campioni nationali? Vor putea muta concursul in alta tara mai prietenoasa? Intrebarile astea ar fi trebuit sa si le puna inainte de a hotara ca Londrei i-ar sta bine cu inca un eveniment cu si despre cafea.

2 thoughts on “Campionatul National de Aeropress 2019”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *