Anul trecut am inceput o serie de articole ce urmareau sa prezinte piata cafelei proaspat prajite in 5 orase din Romania, cele mai dezvoltate pe acest segment. Pentru a avea o imagine completa asupra “unde eram” si “unde am ajuns”, va invit sa le (re)cititi: Bucuresti, Iasi, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov (se vor deschide in ferestre separate la click) si sa trageti singuri concluziile.

 

Cafea proaspat prajita in Iasi in 2017 – Daniela & Silviu Coman | Jassyro Coffee Shop
În retrospectiva 2016 spuneam că piața cafelei de specialitate în Iași a crescut ca în povești. Ei bine, dacă e să vorbim despre 2017, aș putea spune doar că a stagnat. Despre piața cafelei în general putem spune că s-a diversificat. Au apărut coffee-shopuri peste coffee-shopuri până și în cartierele mărginașe ale urbei, un lucru bun în această avalanșă ar fi acela că au făcut ca multe automate de cafea stradale să dispară. Măcar așa oamenii beau ceva ce pot vedea.

S-au mai deschis prăjitorii de cafea mai mici, unele mai sârguincioase care livrează și în alte coffee shopuri, altele care prăjesc doar pentru uz propriu.

Ce s-a schimbat pe parcursul anului 2017 este însă apetitul consumatorului pentru cafea bună. S-a schimbat și modul de a cere cafea. Cafeaua nu mai e tratată ca “o cafea”, acum are mai multe caracteristici. Pentru unii e important cum e prăjită, sunt mulți care cer mai ușor prăjită, pentru alții e important să fie single origin. Sunt o seamă de oameni care au descoperit brew-ul și au văzut că espresso nu e singura metodă de extracție. Unii au învățat să aprecieze postgustul, alții să ceară o cafea mai puțin acidă. Unii au descoperit sau au redescoperit gustul cafelei și toate astea pentru că au renunțat la siropul adăugat. Sunt unii care ne întreabă dacă putem face laptele spumă dar să nu arate ca spumă de la detergent. Avem cafenele/ barista care ne întreabă cum pot îmbunătăți cafeaua pe care o fac.Eu zic că suntem pe drumul cel bun. Acum nu cred că ar trebui să ne îmbătăm cu apă rece și să credem că am stârpit fenomenul “cafea lungă cu lapte și un pliculeț de zahăr brun”, nici vorba, el există în continuare.

Dacă ar fi să recomand o cafea în Iași, le spun oamenilor: cafeaua cea mai bună e cafeaua care-ți place, așadar nu ai decât să faci un tur al cafenelelor și să gaseasti cea mai bună opțiune pentru tine. În opinia mea umilă, subiectiv-obiectivă și conservatoare beau cafea in cafenelele pe care le-am prezentat succint și anul trecut, așa că doar le voi trece în revistă (nu e un top): Jassyro (încă folosim 95% Origo și ceilalți 5% se împart între Yume și BOB), The Beginning (folosește în continuare cafea din import), Fika (folosește în continuare Claro), Status Coffee (folosește în continuare Yume dar are și alte cafele foarte bune), aici aș adaugă un loc drag mie, Harmoni Cafe ( de la redeschidere a început să folosească Yume).

Închei cu speranța că 2018 o să pregătească numai lucruri bune pentru cafea.

Articolul Cafea proaspat prajita in Iasi 2017 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Iasi ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii, dupa ce v-ati asigurat ca nu au fost mentionate in articolele precedente.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2017. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Timisoara 2017
Cafea Proaspat prajita in Iasi 2017
Cafea proaspat prajita in Constanta 2017
Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2017
Cafea proaspat prajita in Brasov 2017
Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2017

Related Post

2 thoughts on “Cafea proaspat prajita in Iasi 2017”

  1. “S-au mai deschis prăjitorii de cafea mai mici, unele mai sârguincioase care livrează și în alte coffee shopuri, altele care prăjesc doar pentru uz propriu.” Acestea fiind…? 🙂

    1. Observatie corecta! Daca aveti cunostinta de aceste micro prajitorii (sau alte locatii nou deschise), astept un mesaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *