Cafea proaspat prajita in Iasi – 2016

logo-iasiLa inceput de Decembrie 2016 am inceput sa scriu un articol despre piata de cafea proaspat prajita/cafea de specialitate din Bucuresti. Apoi, o serie de locuri noi s-au deschis si am considerat ca nu ar fi drept sa nu le includ si pe ele in analiza. Si a venit noul an si mi-am spus ca doar o singura ‘privire’, asupra capitalei, poate nu este suficienta. Si am apelat la oameni ce activeaza in orasele Brasov, Constanta, Cluj-napoca si Iasi sa intregeasca imaginea (macar) cafelei proaspat prajita din Romania in 2016. Acestea sunt textele scrise de fiecare, in ordine absolut aleatoare.

Cafea proaspat prajita in Iasi in 2016 – Daniela & Silviu Coman | Jassyro Coffee Shop

Pentru ca nu a vrut sa ramana in urma, Iasul a tinut pasul cu trendul, si astfel afacerile in industria cafelei au crescut exact ca in povesti “cat altii in sapte”. O fi bine? O fi rau? Chiar nu e treaba noastra sa ne pronuntam, ce e sigur, e ca avem de unde alege sa bem o cafea buna.
Dupa cum se poate vedea cu ochiul liber acum doi ani si ceva, nu prea aveai mare lucru a bea, insa acum ai chiar de unde alege.
Industria cafelei si cele conexe au crescut. Ca sa vedeti ca nu suntem noi iesenii chiar de aruncat, putem aminti , asa in treacat ca:

  • 1. Artisan Coffee de la Iasi este distribuitor national de aparate Probat pentru prajit cafea, unii ar spune ca that’s the real sheet altii ar putea sa-i contrazica. Tot ei distribuie si rolls royce-ul espressoarelor, daca putem spune asa, La Marzocco.
  • 2. Avem trei prajitori artizanali de cafea la Iasi, daca amu doi ani nu aveam deloc, tot ii bine (un italian si doi conationali)- de mentionat Prajitorul din Oz.
  • 3. Avem la Iasi doua Starbucks, tre sa recunoastem ca suntem privilegiati, asa ceva mai rar.
  • 4. Avem un numar mare de cafenele to go care aleg sa prepare cafea si derivate, cu sirop, fara sirop, cu robusta fara robosta, cu “expresso”, cu espresso lung, cu cafea cu arome, cu nes.
  • 5. Avem un numar mare de magazine de cafea si coloniale, asta insemnind ca Iasul reinvie precum pasarea Phoenix, cine stie poate o sa inviem si acel slogan arhicunoscut in perioada interbelica “rahat cu apă răși”. (A nu crede cineva ca vreu a face ironie ci pur si simplu asa se intampla: comersantii armeni si evrei, pentru a te atrage in magazinul lor te imbiau cu bunataturi de la Stambul si cu apa rece)
  • 6. Avem un numar mare de “tonomate” de cafea si de chioscuri cu trei in unu’
  • 7. Avem un numar “mare” de puritani care se lauda ca au cafele alese pe spranceana si extrag un espresso corect.
  • Dupa cum se poate vedea in enumerarea de mai sus; de la nimic si pana aici, am evoluat. Dezvolt mai mult cel de-al saptelea punct si asta din motive clare: nu ma pricep la prajit, nu ma pricep la cafea cu arome si nu ma pricep la cafea cu frisca. Iar daca nu ar fi de de ajuns faptul ca nu ma pricep, ei bine, nici nu imi plac unele dintre ele. Unii ar zice ca sunt snob si ca aleg sa vorbesc numai despre gourmet, altora probabil ca nu le pasa despre ce vorbesc, insa eu aleg sa povestesc cat mai subiectiv posibil despre ce imi place si ma face sa ma simt bine: cafeaua de specialitate.

    In acest domeniu lucrurile nu au evoluat la fel de rapid, ci s-au petrecut un pic mai lent. Poate ca e si normal sa se intample asa, avand in vedere ca aici nu conteaza cantitatea ci calitatea. Am cateva locuri dragi mie, unde ma rasfat la intervale regulate de timp. As fi ipocrit sa nu incep cu Jassyro unde imi petrec cel mai mult timp, unde ma rasfat cu cafea prajita de cei de la Origo Roastery din Bucresti in 95% din timp, in celalat 5% incercam, testam, cafele de la Yumme Roastery din Cluj, cafele de la Olivo din Cluj sau din international mai aducem cate-o punga (Budapesta, Munchen, Salszburg, Lyon, Londra, Atena etc).
    Avand in vedere ca nu beau cafeaua doar ca sa imi tina ochii deschisi si o beau pentru gust si versatilitatea ei, atunci clar nu ratez nici o ocazie sa incerc cat mai multe origini.

    Asadar cand sunt la plimbare, asta pentru a-mi limpezi gandurile, pe Copou, nu ezit sa incerc cafeaua celor de la The Beginning. Pentru ca ei aduc cafeaua din import si ca de fiecare data e surpriza prajitorul, atunci sa ma vezi cum chițăi de bucurie cand ma apropii de counterul lor. Ultima oara am baut trei espresso duble de la Workshop roastery.

    Mall-ul a devenit mai nou, un obiectiv asa important in viata mea incit imi vine sa imi cumpar unul in miniatura, sa am si acasa. Hmmm….aici scara rulanta din parcare ma ridica fix la Status coffee. De fiecare data cand ma vad pe scara rulanta (aia, nu alta) imi vine in minte Loredana cu “Ridica-ma la Cer!”, asta pentru ca, in capul scarilor sta Dan, care face minuni cu noul lui espressor si cafeaua de la Yumme.
    Tot la mall (v-am zis eu ca ma urmareste) e si Artisan Coffee, aia de va ziceam cu rolls-ul. Ei bine, ei au cafea de la Bocca, am auzit ca la Amsterdam e un nume in domeniu. Am baut de cateva ori si a fost chiar buna, mi-a placut, culmea, o Brazilia. Ca sa sa iti fie mai usor in alegere, vorbeste cu barista/barmanul cand ajungi acolo.

    In centru aproape de mine s-a ivit Fika, sunt aici doi barista Andrei, am avut onoarea sa ii cunosc pe amandoi. Or fi mai multi, da’ eu am avut norocul sa dau doar de ei, fac baietii cafea de la Claro asa ca la carte, “claro!?”. Fika iti incanta ochiul cu un design scandinav si atmosfera te face sa mai zabovesti pe la ei.

    Imi mai castig dupa amiezele (era sa zic ca imi mai pierd, dar nu ar fi lost corect) la baietii de la Harmony cafe, in Tudor Vladimirescu. Aici atmosfera e una calda ,faina si plina de ZEN (ce-o fi asta nu stiu, dar ma face sa ma simt ok). Aici oamenii devotati iti fac un serviciu frumos, iti incanta papilele gustative cu tot felul de mancare moderna, iti ofera o canapea buna. Aici, ochiul iti este cel mai fericit. Mai ales ca lucrurile simple au fost transformate in minunatii.

    Am mai auzit ca si altii ar mai avea cafea de specialitate, ca prepara un espresso corect, insa nu am aluns pana acolo. De pilda: Treaz & Nu, deschis in decembrie anul trecut si pe la care imi voi incerca norocul in curand.

    Cel mai bun semn ca balta are peste si ca loc de musterii ar fi, este faptul ca se utilizeaza des mai nou doi termeni: cafea de specialitate si single origin chiar si pentru a defini cafeaua la unidoze, cialde sau chiar sunt folositi in mod mincinos. Unii, poate in romgleza incurca “nedeliberat” specialty coffee cand vor sa zica: avem o cafea speciala. Pentru a nu exista astfel de cazuri ma gandesc ca e mai cinstit sa iti atragi clientii ca in vremurile de demult simplu cu “rahat cu apa răși”.

    Articolul Cafea proaspat prajita in Iasi 2016 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Iasi ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

    Acest articol face parte din retrospectiva anului 2016. Celelalte articole disponibile sunt:
    Cafea proaspat prajita in Constanta 2016
    Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2016
    Cafea proaspat prajita in Brasov 2016
    Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2016

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *