Cafea proaspat prajita in Constanta – 2016

La inceput de Decembrie 2016 am inceput sa scriu un articol despre piata de cafea proaspat prajita/cafea de specialitate din Bucuresti. Apoi, o serie de locuri noi s-au deschis si am considerat ca nu ar fi drept sa nu le includ si pe ele in analiza. Si a venit noul an si mi-am spus ca doar o singura ‘privire’, asupra capitalei, poate nu este suficienta. Si am apelat la oameni ce activeaza in orasele Brasov, Constanta, Cluj-napoca si Iasi sa intregeasca imaginea (macar) cafelei proaspat prajita din Romania in 2016. Acestea sunt textele scrise de fiecare, in ordine absolut aleatoare.

Cafea proaspat prajita in Constanta in 2016 – Stefan Dinescu | Distecco Crafted Coffee

Piata cafelei din Constanta a stagnat in 2016, cafelele de brand si-au disputat ca intotdeauna clientii Horeca, cafenelele cu cafea de origine sau specialitate s-au mentinut pe piata, doua mentiuni: Noi Cafe si OM Urban Bakery, doua concepte unice si diferite.
Primul, un bistro/cafenea cu o atmosfera calda si primitoare care ofera clientilor cafea de la o prajitorie din Constanta si OM Urban bakery, un mix de patiserie in house cu cafenea cu design diferit de orice alta locatie din Constanta ce ofera clientilor produse pe baza de espresso si metode alternative de brew. De notat si aparitia CafeGo ce folosesc tot cafea de origine. Din pacate, toate coffeeshopurile din Constanta folosesc espressoae heat exchanger, acest lucru obligand barista la flushuri mai lungi dupa perioadele de asteptare pentru a scadea temperatura din boilerul de brew. Pentru 2017 premizele sunt imbucuratoare, un nou proiect de cafenea cu cafea de origine fiind pe cale sa isi deschida portile pastorit de un barista pasionat de cafea si cu experienta in competitiile nationale. Publicul bautor de cafea de pe malul marii se dovedeste a fi conservator, consumul si aplecarea catre brandurile sonore si colorate de cafea fiind preponderente.

Unul din restaurantele constantene a avut o tentativa de introducere a cafelei de origine in 2016 dar a renuntat, probabil din cauza clientilor restaurantelor care solicita acel jalnic :”expreso lung cu lapte” sau din cauza barmanilor care nu au inteles conceptul de cafea proaspat prajita. Raman uimit in continuare de numarul locurilor in care managementul alege confortul unui espressor in comodat cu pretul umflat al unui kilogram de cafea ce ajunge la pretul cafelei de specialitate, tinand cont ca fata de bauturile alcoolice ce aduc incasari dupa ora 17 si necesita stocuri permanente, cafeaua aduce un profit de aproximativ 500% si se consuma pe intreaga perioada a zilei cerand stocuri mici si creand rulaj zilnic. Managerii constanteni inca nu si-au facut un calcul de rentabilitate care sa le dovedeasca faptul ca un espressor nou care costa 5-6-7000 de euro se amortizeaza in cateva luni de la achizitie, acesta aducand profit constant de-a lungul anilor. Speram ca 2017 sa aduca o explozie a cafelei de calitate pe piata constanteana si convertirea consumatorilor de la cafeaua de brand preparata la filtru la cafeaua proaspat prajita si preparata corect.
Articolul Cafea proaspat prajita in Constanta 2016 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Constanta ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2016. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Iasi 2016
Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2016
Cafea proaspat prajita in Brasov 2016
Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2016

12 thoughts on “Cafea proaspat prajita in Constanta – 2016

  1. Asdf says:

    Ai omis Haute Cup si Arabica The Coffee Shop care ofera cafea proaspat prajita, prima cafenea avand si prajitorul chiar in locatie la vedere.

  2. Iulian says:

    Bineînțeles….Un articol scurt. Sau cercetare în piata….zero. mai funcționează câteva magazine cu cafea de specialitate…Un laborator de cafea care și prajeste….întâmplător barista a luat locul 3 pe tara….dar tu specifici 2 locații. Cumva se plătește publicitatea?

    • EV says:

      Evident ca publicitatea se plateste. Doar ca acum nu este cazul. Imi dau seama ca poate comunicarea mea cu cei ce au scris articolele locale nu a fost completa, iar atentia lor s-a focusat doar pe locatiile deschise in 2016, undeva de inteles cand subiectul era acel an. De aceea, te rog, daca ai timp si disponibilitate, sa faci o completare a articolului cu ce locatii crezi ca au fost omise (intr-un comentariu) iar eu am sa updatez articolul initial. Hai sa nu dam cu piatra din prima si sa incercam sa facem lucrurile bine in comunitate. Multumesc!

      • Iulian says:

        Salutare. Sincer nu e vorba de publicitate….ca articolul nu a apărut pe Pro TV…..dar dacă tot menționăm locațiile care au cafea de origine corect ar fi sa le menționăm pe toate care exista. Dacă vorbim despre espresso…Espresoare….rasnite…metode alternative este cu totul altceva. Referitor la cafea de specialitate mai putem menționa magazinul dîn Complexul Marvimex, mai exista un magazin în Piata Tomis 3 de la Leonard CAFE, Magazinul de cafea de pe Ștefan cel Mare, Cafeneaua 10 și 10 din Piata Ovidiu, Laborator de cafea de pe B dul Tomis, mai este o cafenea la Tribunalul Constanta ( i mi scăpa numele).
        Acum dacă vreți putem discuta și despre pregătirea oamenilor din aceste magazine sau cafenele. Dar nu acesta era subiectul articolului. Oricum în Constanța ducem lipsa de personal pregătit. Am înțeles ca se organizează cursuri de barista. Sunt curios dacă se face o grupa de zece….
        Concluzia este ca dacă tot faci un articol despre cafeaua de specialitate măcar informează corect cititorii. Nu încerca să ți faci reclama ție și celor 2….3 prieteni. Sau parteneri. Eu personal nu depind de publicitatea voastră. Dar ma doare când vad ca informațiile sunt folosite în scop propriu. Nu ar trebui sa fie asa. Normal e sa fii echidistant. Dacă o luam după performanta…… Închei aici încercând sa reamintim colegilor ca o piata concurențiala este o piata mai buna pentru consumatori. Doar informand corect, ai posibilitatea de a afla dacă produsele tale sunt cele mai bune. Așadar…..sa bem cafele de origineeeeee.

    • EV says:

      Cristi, serios?
      Tocmai ce am explicat in mesajul precedent ceva. Daca e ceva de adaugat, hai sa adaugam si sa lasam insinuarile. Sau daca nu vrem sa adaugam nimic, hai sa o dam pe fata si sa zicem cu subiect si predicat tot ce ne deranjeaza. Ca altfel o lalaim degeaba dar ne salutam ca fratii cand ne vedem.

  3. CafeGo says:

    “De notat aparitia CafeGo” nu coffee go. Pentru a imbunatati acuratetea informatiilor din articol.

  4. andrei sorin says:

    As adauga si Brewtiful Coffee din City, cafea de la Pressco.
    Pacat ca HauteCup, prima cafenea cu prajitor de cafea este mentionata la comentarii. Se fac eforturi pentru a nu servi espreso lung in locatie :).
    E V ai gustat ceva origi de la Distecco Crafted Coffee? Vreo recomandare?

    • EV says:

      Am baut o singura data intr-o locatie noua din bucuresti. Nu as putea face o recomandare in cunostinta de cauza, imi pare rau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *