Cafea proaspat prajita in Bucuresti – 2016

 

La inceput de Decembrie 2016 am inceput sa scriu un articol despre piata de cafea proaspat prajita/cafea de specialitate din Bucuresti. Apoi, o serie de locuri noi s-au deschis si am considerat ca nu ar fi drept sa nu le includ si pe ele in analiza. Si a venit noul an si mi-am spus ca doar o singura ‘privire’, asupra capitalei, poate nu este suficienta. Si am apelat la oameni ce activeaza in orasele Brasov, Constanta, Cluj-napoca si Iasi sa intregeasca imaginea (macar) cafelei proaspat prajita din Romania in 2016. Acestea sunt textele scrise de fiecare, in ordine absolut aleatoare.
 
Daca ati citit restul articolelor din serie, ati vazut ca e un pic cam greu sa scoti doar anul 2016 in evidenta, iar ce s-a intamplat inainte sa nu fie atat de bine evidentiat. Asa ca, am modificat putin structura draft-ului initial si am ales sa extind oarecum aceasta prezentare, mai ales ca e prima de acest gen. Mentionez ca tot ce apare in acest articol, sunt informatiile detinute de mine pana in acest moment. Daca sunt date lipsa, informatii incomplete sau alte greseli, va rog sa le mentionati in comentarii.

Daca ne uitam in urma, e clar ca anul 2016 a fost cel mai prolific in ceea ce priveste noile locatii in care se poate consuma cafea proaspat prajita. Foarte multe locatii deschise, dar si o inchidere: Color One Coffee Shop. Impreuna cu Wake Cup si OHA Brew Bar, sunt practic singurele cafenele ce au decis incetarea activitatii. Procentual este foarte bine.

La fel de bine este si ca o serie de alte locatii ce nu au ca principal produs cafeaua, sa decida ca e bine sa investeasca in echipamente si sa serveasca clientilor cafea proaspat prajita: Pain Plaisir, Nomad Sky Bar, Boutique du Pain, Fru Fru, Dianei 4 (sigur sunt mai multe, astept update-uri in comentarii).

Si totusi, sunt suficiente? Nu, inca nu. Asa ca locuri noi s-au deschis catre publicul amator de o “cafea buna”. Dar stiti ca sunt extrem de multe persoane ce considera cafeaua de 1 leu, cumparata de la un aparat de vending dintr-o statie de autobuz, ‘cafea buna’? Si nu e vorba doar de cei ce nu isi permit un produs mai scump, ci pur si simplu le place duhoarea aia de robusta veche si ranceda, careia ii adauga maximul de zahar pe care aparatul il livreaza. Si sunt extrem de multumiti. Poate mai multumiti decat aceia care isi pot da seama care cafea este din Africa si care stramba din nas atunci cand aud ca timpul de extractie a fost depasit cu 15 secunde peste cel pe care ei il considera optim.

Fara sa doresc sa fac in acest articol recenzii la cafenelele din piata, va spun ca noile aparitii sunt (ordine alfabetica, daca vreti mai multe detalii apasati pe denumirea fiecaruia [nu toate locurile au datele updatate, se va rezolva si acest detaliu]): Artichoke Coffee Shop, Beans and Dots, Bocca Espresso Bar, Boiler Coffee Shop, Claro Coffee Shop, CO-FI Factory, Dose Cafe, Fellow One Coffee Shop, Garage Cafe, Handsome Monk Coffee House, Meron Bucuresti, Milu Cafe, New York Coffees, ON OFF Coffee Shop, Queen Mary Coffee And Tea Shop, Two Minutes Coffee Shop, Vanfruct Campineanu.

Aproape sigur mai sunt si altele, va rog sa lasati un comentariu cu locatiile ce trebuie mentionate.

Toate locurile acestea beneficiaza de echipamente de calitate, amenajari interesante si cafea proaspat prajita. Ati spune ca e suficient. Din pacate nu este asa. In industria HORECA, dar nu numai, este o lipsa crunta de oameni calificati. In cele mai multe cazuri, in anunturile de angajare nici nu se cere experienta. Doar dorinta de a invata si a pune in practica trainingurile oferite gratuit de companii. Si cu toate acestea, foarte putini sunt cei ce se prezinta la interviuri si mult mai putini sunt cei ce raman sa lucreze mai mult de 3-4 luni. Iar acest aspect ar trebui luat in calcul de viitorii antreprenori care se gandesc sa isi deschida o cafenea “cum au citit ei pe site-ul ala cu recenzii pentru hipsteri”. Partea umana conteaza enorm in aceasta ecuatie complexa. Si daca iti poti permite sa iti cumperi un cantar obisnuit de bucatarie in locul unui Acaia de 300 de euro, asta nu inseamna ca daca il angajezi pe unu care iti zice ca ‘a tinut singur in spate un bar de 100 persoane’, viitorul cafenelei va fi unul luminos. Oamenii aia buni nu se gasesc pe toate drumurile. Nu sunt accesibili la o cautare pe OLX. Nu ii agati printr-un anunt in Romania Libera. NU! Ei se formeaza in scoli pentru barista, in locatii existente sau mai rar, se intorc din strainatate. Asa ca atunci cand faceti socoteala banilor, nu va zgarciti la partea de traininguri. Sunt esentiale in ascensiunea sau declinul afacerii. Se poate si fara? Evident ca da. Dar atunci va trebui sa angajati barista cu experienta dovedita, care sa ii invete pe ceilalti ce trebuie sa faca si care, in prima faza, sa tina de unul singur locatia. Iar pentru un astfel de angajat fiti siguri ca veti scoate din buzunar mult mai multi bani decat salariul minim ce se ofera in mod normal. Altfel, stiti cine o sa va puna la punct? Toti clientii care in ultimii 3-4 ani au baut cafele bune in alte locatii. Care deja si-au format o parere despre ce inseamna un espresso preparat corect si ce inseamna un barista bun. Care stiu sa citeasca si in spatele logo-ului stralucitor de la intrare. Da, toti aia pe care si tu ii vrei ca si clienti, te pot ingropa. Pentru ca sunt mai exigenti decat clientii obisnuiti si doresc calitate in produsele si serviciile oferite. Pentru ca ….

…..preturile in aceste cafenele sunt de obicei comparative cu cele din Europa. Si nu sunt deloc mici. Uneori chiar depasesc preturile medii din alte tari mai dezvolate decat Romania. Iar atunci cand ceri 1,5-2 euro pe un espresso, ar trebui sa merite cu adevarat acei bani. Discutia despre preturi e complexa. Daca ii intrebi pe baristi, ei iti vor spune ca nu conteaza ca oricum trebuie sa munceasca de doua ori mai mult decat colegii lor din strainatate ca sa isi plateasca chiria si cheltuielile curente. Daca ii intrebi pe antreprenori, ei iti vor spune ca platesc extrem de mult pe chirii si taxe la stat. Asa ca acel client ar fi bine sa primeasca cu adevarat ceva de calitate daca cu totii suntem de acord ca preturile sunt mari.

Cu toate aceste ‘rautati’ consider ca piata bucuresteana este pe un trend ascendent. Cumva, fiecare loc are ceva al lui, ceva pentru care merita sa te intorci regulat. Vor rezista toate aceste cafenele? Ar fi bine sa reziste! Fiecare dintre ele, si din cele ce se vor deschide, actioneaza ca ambasadori pentru cafeaua asta proaspat prajita.

Articolul Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2016 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Bucuresti ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2016. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Iasi 2016
Cafea proaspat prajita in Constanta 2016
Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2016
Cafea proaspat prajita in Brasov 2016

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *