La inceput de Decembrie 2016 am inceput sa scriu un articol despre piata de cafea proaspat prajita/cafea de specialitate din Bucuresti. Apoi, o serie de locuri noi s-au deschis si am considerat ca nu ar fi drept sa nu le includ si pe ele in analiza. Si a venit noul an si mi-am spus ca doar o singura ‘privire’, asupra capitalei, poate nu este suficienta. Si am apelat la oameni ce activeaza in orasele Brasov, Constanta, Cluj-napoca si Iasi sa intregeasca imaginea (macar) cafelei proaspat prajita din Romania in 2016. Acestea sunt textele scrise de fiecare, in ordine absolut aleatoare.
 

Cafea proaspat prajita in Brasov in 2016 – Mugur Tureschi | Croitoria de cafea

Brasov, aceasta inima batanda a Romaniei, este sustinuta energic, pe langa entuziasmul pentru nou si bun al brasovenilor, de turismul de week-end. Cati din orice oras, nu si-au dorit si, mai mult, au si pus in practica, o escapada de 2-3 zile in Brasov. Pe langa atractiile locale (Biserica Neagra, Cetatea Brasovlui, Piata Sfatului) avand multe obiective turistice de vizitat in zona (biserici fortificate medievale in Tara Barsei, cetatile Rasnov si Sighisoara, castelul Bran, castelul Peles etc.). Iata ca brasovenii au venit in intampinarea nevoilor acestor oaspeti dar si localnicilor deopotriva satisfacand nisa cafelei non-brand comercial din segmentul HORECA, cum au stiut ei mai bine.

In Brasov sunt 3 prajitorii de cafea.
Prima prajitorie aparuta este Cafeteca, deservind doua cafenele, una in centrul orasului Cafeteca Hirscher si cealalta in zona fostului cinema Patria, denumita Patria Cafeteca. Un al treilea loc in care se poate gasi preparata cafeaua prajita de Cafeteca este gogoseria “Glaze Haze”.
O a doua prajitorie este Shake Coffee, situata de asemena in centrul orasului, pe str. Sf. Ioan. Aici cafeaua este prajita pentru consumul cafenelei cat si pentru acasa.
A treia prajitorie, in ordine cronologica a aparitiei, este Croitoria de cafea, situata la intrarea in centrul orasului Brasov, aproape de Primarie, str. Iuliu Maniu nr.17. Cafeaua de la Croitorie se poate gasi si consuma in coffee-shop-ul propriu prajitoriei, din adresa anterior amintita, dar si in magazinul de patiserie-brutarie Braldico din cartierul Avantgarden, in barul Dada, din Piata Sfatului, preparata la Syphon in Bistro de l’Arte, Piata Enescu nr.11 bis, si se poate cumpara boabe din magazinele brutariei Mons Melis dar si din Pravalia Paprika de pe str. Vlad Tepes.

Cafenele in Brasov
Cea mai mare parte a barurilor si restaurantelor propun cafea de brand-comercial, produsa industrial, cu rezultate mai putin fericite in ceasca, dar (unele) cu espressoare si rasnite scumpe care genereaza, fara prea mare succes, imaginea unui produs bun. Multi dintre acesti dealeri de brand nu pierd ocazia in a isi asuma din munca celor care ocrotesc si promoveaza cafeaua proaspat prajita si preparata corect, declarand ca si ei fac lafel doar prin a “pacali” consumatorul cu un latte-art discutabil trantit peste portia de eXpresso supra-extras, renumitul eXpresso lung.
Starbucks a deschis o cafenea in mall-ul Coresi in Aprilie 2015, in acelasi mall fiind si o cafenea Tucano, ambele propunand produsele cu care suntem obisnuiti din alte orase unde cele doua lanturi au puncte de lucru.
Pe strada Sf. Ioan avem Shake coffee, pe Hirscher si in zona Patria avem Cafeteca.
In Piata Sfatului gasim Luther Brasserie & Lounge unde ne este propus DonCafe Fresh precum si Chocolate & Beans unde se extrage pe un arsenal de aparatura La Marzocco cafea prajita de Or Coffee, Belgia. Lavender cafe & wine bar este o “patiserie cu gust”, porpunand o selectie interesanta de prajituri si alaturand acestora cafea proaspat prajita si o paleta de vinuri.

Cafenele din Brasov care propun si prepara corect cafea proaspat prajita, in termenul optim de gust
In Croitoria de cafea bauturilor pe baza de cafea nu li se adauga siropuri sau arome, si cafeaua reprezinta obiectul principal de activitate. “Croitoria de cafea îmbină conceptul de coffee shop cu cel de prăjitorie de cafea şi Day-office intr-un spaţiu prietenos aflat in centrul Braşovului”. Meniul este format din retete de cafea proaspat prajita in pravalie preparate cu sau fara lapte, avand la baza extractia prin metoda espresso sau multiple metode alternative, “la filtru” – conuri V60/Melita, Aeropress, si, nefiind o metoda preferata, doar pentru cei care insista, french-press.
In sezonul cald sunt propuse si bauturi reci pe baza de cafea, avand la baza cafea espresso, filtru sau cold-brew. Biscutii si cateva prajituri sunt pentru rontaire langa cafea. Aditional cafelei sunt ceaiuri preparate pe loc din plante si sucuri naturale. In Croitorie nu se propune alcool, decat la pachet, pentru acasa, o selectie de bere artizanala Ground Zero.

Hof Cafe este “cafenea, spatiu alternativ si hub urban” (conform sectiunii about paginii lor de Facebook) in centrul Brasovului, in Piata Sfatului nr.14. Aici, pe langa o vasta selectie de cocktail-uri dichisite, gasim cafeaua prajita de Origo, Bucuresti. Metodele de extractie propuse sunt espresso, cu lapte sau fara, si filtru prin con V60, Chemex, Syphon si Aeropress. Bauturilor pe baza de espresso cu lapte li se poate adauga scortisoara, la cererea oaspetelui. Pe langa cafea se propun bauturi racoritoare si ceaiuri precum si bauturi alcoolice,atent alese. Periodic se joaca piese de teatru, se organizeaza petrecei, dezbateri tematice, targuri, expozitii si concerte.

Viitorul apropiat al cafelei in Brasov
Am informatia ca este in curs de amenajare o cafenea in str. Hans Benkner nr.6, intre Biserica Neagra si Strada Sforii, care va gazdui un espressor La Marzocco iar vis-à-vis de intrarea in Biserica Neagra este in constructie o cafenea, despre care nu am mai multe detalii decat cele de pe tabla de informare a santierului.

Viitorul pe termen lung al cafelei in Brasov
Nutesc speranta, cumva motivat de cresterea observata in ultimul an, in mai bine pentru piata locala a cafelei, atat din punct de vedere al apetitului brasovenilor si turistilor pentru cafea cat si din punct de vedere al imbunatatirii produselor propuse, perfectionarii prajitorilor si baristi-lor. Odata cu cresterea vizibilitatii acestui fenomen, al cafelei corect prajite si preparate, visam la introducerea unei cafele cu adevarat bune in hoteluri alaturi de micul dejun precum si in restaurante ca un companion competent gastronomiei locale.

Articolul Cafea proaspat prajita in Brasov 2016 se doreste a fi un prim pas in prezentarea coffee shop-urilor, cafenelelor sau altor locatii din Brasov ce folosesc cafea proaspat prajita sau cafea de specialitate. De aceea, daca mai aveti si alte sugestii, sau completari, va rog sa le lasati in comentarii.

Acest articol face parte din retrospectiva anului 2016. Celelalte articole disponibile sunt:
Cafea proaspat prajita in Iasi 2016
Cafea proaspat prajita in Constanta 2016
Cafea proaspat prajita in Cluj Napoca 2016
Cafea proaspat prajita in Bucuresti 2016

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *