Acest articol apartine categoriei: Piata de cafea din Romania si a fost scris in 18 October 2019

Bartender Romania International Fair&Tale este probabil cel mai asteptat eveniment din lumea bartending-ului din Romania. Desigur, exista o multime de competitii interne si internationale – de obicei organizate de (sau cu ajutorul) producatorilor de alcool, insa BRIFT-ul este mult mai casual, mai informal, mai relaxat. Palatul Bragadiru este un loc extraordinar si foarte ofertant in ceea ce priveste amenajarea standurilor, iar ca si companie expozanta totul este sa dispui de un buget serios ca sa ‘construiesti’ ceva unic. Si indiferent de cum aratau sau ce alcool (in cea mai mare parte a cazurilor) promovau, la fiecare stand erau grupuri de oameni ce se simteau bine. Foarte multi barmani din Cluj, din Iasi si Timisoara au facut ca acest eveniment sa nu fie acaparat de bucuresteni, ci sa existe o reprezentare onorabila a tuturor oraselor cu initiativa pe partea de bar. Nu am reusit sa particip decat la doua seminarii, Havana Club si Brancoveanu, dar daca si restul au fost la acelasi nivel (iar feedback-urile asta imi zic), participantii au avut parte de timp bine investit.

Partea mai putin buna a fost la pozitionarea standurilor cu cafea. Pentru a ajunge in zona expozantilor pe acest segment, era necesar sa urci niste scari elicoidale. Aici sunt doua probleme: daca nu te uitai pe harta evenimentului sau sa iti ridici la un moment dat privirea spre etaj, nu avei niciun indiciu ca ar trebui sa urci pe acele scari pentru a continua vizitarea expozitiei. Si a doua: 85% din expozanti iti dadeau la cerere sa degusti alcool in stare pura sau in diferite cocktail-uri. Cine crede ca dupa 3-4 serii pe terasa si la parter, mai are puterea sa urce niste scari incomode sa incerce sa se ‘dreaga’ cu o cafea, se inseala. De aceea, desi vizitate, standurile cu cafea au avut extrem de putini vizitatori, raportat cu ce se intampla in restul palatului.

Inca o chestie inainte sa va las sa vizionati fotografiile de la BRIFT 2019: nu stiu cum sunt lucrurile la premiile ‘de bar’ (Cel Mai Bun Barman Roman Mixology, Cel Mai Bun Barman Roman Flair) dar la “Cel Mai Bun Barman Roman Barista”, as avea niste mentiuni. Nu imi dau seama cum se nominalizeaza pentru ca pe pagina oficiala nu e specificat foarte clar cum au fost alesi finalistii de catre cei 28 de jurati, insa mi se pare ca ceva nu se leaga. Cum se face ca majoritatea au ales sa nominalizeze in finala oameni pe care nu ii poti intalni in niciun shift dintr-o cafenea sau care nici macar nu sunt (sau au fost) vreodata barista? Sau care nici nu muncesc/locuiesc in Romania? Care este relevanta pentru industria locala? Daca vreau sa beau ceva preparat de barmanul ce e cel mai bun pe mixology sau flair, sunt sigur ca pot face asta fara mari batai de cap. De ce nu il cautam un pic mai bine si pe BARMANUL care face cea mai buna cafea si sa ii lasam pe barista sa ii clasifice altii? Eu banuiesc motivul pentru care nu este cautat acel barman: pentru ca nu exista !!! Cafeaua din baruri, chiar daca la origine nu e cea mai proasta cafea din lume, nu reprezinta o atractie pentru aproape nimeni din bar si atunci rezultatele din ceasca sunt submediocre. Asa ca ori incepem sa ii invatam pe barmani sa prepare un espresso decent ca sa le putem acorda premiile ‘barista’ ori renuntam la categorie. Dar asta nu prea se poate cand cafeaua este atat de trendy …..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *